Βιογραφικό | Γιάννης Καραμαγκάλης

Βιογραφικό

 

Ας συστηθούμε με μια σειρά ερωταπαντήσεων.

Καταρχάς, Ποιος Είσαι;

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1991.  Σπούδασα Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησα μετά από 5 χρόνια σπουδών με 8,43. Ο Tζον Μέυραντ Κέυνς μου στέρησε το άριστα. Δεν του κρατώ κακία, ωστόσο.

Από το 2010, εργάζομαι στον χώρο των media. Στο παρελθόν έχω εργαστεί για διάφορα media στην Ελλάδα, αλλά και σε μία εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι για τη διαΝΕΟσις, έναν ερευνητικό οργανισμό που δημοσιεύει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Βγάζω τα προς το ζην από την παραγωγή περιεχομένου, είτε αυτό είναι για δημοσιογραφικούς, είτε για εμπορικούς σκοπού. Eπίσης, συνεργάζομαι με το insidestory.gr, ένα συνδρομητικό site ερευνητικής δημοσιογραφίας, στο οποίο δημοσιεύω -κατά κύριο λόγο- ρεπορτάζ, ιστορίες και έρευνες για πράγματα που μου τραβούν το ενδιαφέρον.

Όταν λες έρευνες, τι εννοείς;

Κυρίως πρόκειται για δημοσιογραφικές έρευνες που προσπαθούν να ρίξουν φως σε ιστορίες για τις οποίες υπάρχουν “κενά ενημέρωσης” στην δημόσια σφαίρα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Μια έρευνα για την άρση του καμποτάζ. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα έφερνε έσοδα στην ελληνική οικονομία μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς κρουαζιέρας. Αν και ο νόμος ψηφίστηκε, η μεταρρύθμιση δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η έρευνα αυτή προσπάθησε να μάθει το γιατί, το πόσα χρήματα χάνει η ελληνική οικονομία και το τι μπορεί να γίνει.
  • Μια έρευνα για ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στην Πίνδο, το οποίο -μαζί με ένα εργοστάσιο-  είναι έτοιμα από το 2001, έχουν κοστίσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ και δεν έχουν λειτουργήσει ούτε μια ημέρα.
  • Μια έρευνα για τη εγκατάλειψη του περίφημου μνημείου της Αμφίπολης. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το μνημείο έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και για αυτό τον λόγο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του για 2,5 ολόκληρα χρόνια. H έρευνα χωρίζεται σε δύο μέρη τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Εδώ, μπορείτε να δείτε ένα video όπου μιλάω στην τηλεόραση, για μία άλλη έρευνα που έχω κάνει και που αφορά τους ψεύτικους κομματικούς λογαριασμούς και την πολιτική προπαγάνδα στο Twitter:

Τι Άλλο Κάνεις;

Από το 2010  πειραματίζομαι διαρκώς στα digital media, με τις περισσότερες προσπάθειες να είναι αποτυχημένες, αλλά πολύ χρήσιμες και διδακτικές.  Μαζί με 5 φίλους δημιουργήσαμε το 2013 το  Allwrite.gr,  ένα online περιοδικό ποικίλης ύλης αλλά και το Technode.gr, ένα tech blog. Μέσα από αυτά τα projects, αλλά και από το iDRadio, ένα web radio στο οποίο ήμουν project manager για 1,5 χρόνο, έμαθα σημαντικά πράγματα για το πως δημιουργούνται σωστά τα sites και πως γίνεται με επαγγελματικό τρόπο η δημιουργία και η επιμέλεια περιεχομένου υψηλής αξίας.

Από το 2015 προσπαθώ να “μπω στο τρένο” της Δημοσιογραφίας Δεδομένων (Data Journalism), μαθαίνοντας γλώσσες προγραμματισμού που μπορούν να με βοηθήσουν στον τομέα του data visualization (R, Python). Ένα δείγμα της δουλειάς μου σε αυτόν τον τομέα είναι ο Πίνακας Ελέγχου της Ελληνικής Οικονομίας. Είναι μια σελίδα με διαδραστικά γραφήματα, όπου οι χρήστες μπορούν να δουν σε live χρόνο την εξέλιξη 13 κρίσιμων δεικτών για την οικονομία της χώρας.

Παρακολουθώ φανατικά τις νέες εξελίξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας και πειραματίζομαι διαρκώς με νέα εργαλεία και εφαρμογές, παρακολουθώντας διαρκώς online σεμινάρια.

Είμαι επίσης ενεργό μέλος του WordPress Greek Community.

Εδώ, μιλάω σε ένα meetup του WordPress Greek Community για WordPress και δημοσιογραφία:

Και Γιατί Έφτιαξες Αυτό Το Blog;

Σε αυτό το blog βάζω όλη μου τη “δουλειά”. Εδώ μπορείτε να βρείτε διάφορα πράγματα: από έρευνες και data μέχρι σκέψεις για διάφορα πράγματα που με απασχολούν. Στόχος είναι να δημιουργώ κάθε φορά περιεχόμενο υψηλής αξίας για τους αναγνώστες, που θα τους δίνει μια χρήσιμη πληροφορία για ένα θέμα. Εντάξει, δεν τα καταφέρνω πάντα τόσο καλά, αλλά όπως είχε πει και ένας φιλόσοφος, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. (Δεν το είπε κανένας φιλόσοφος, κάπου το είδα και μου άρεσε, φαίνεται πολύ ψαγμένο).

Tέλος, μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, στο Twitter,στο Instagram.

Powered by Bake My WP