Οι φορές που έχω παρακολουθήσει βουλή λόγω δουλειάς (αλλά και λόγω προσωπικής διαστροφής) είναι πολλές. Έχω ακούσει και έχω δει αρκετά πράγματα που μπορούν να φέρουν έναν λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο στα όρια της υπομονής του, από όλα τα κόμματα. Ωστόσο το νομοθετικό σώμα συνεχίζει να με εκπλήσσει. Την Παρασκευή 16/3, στην διαρκή επιτροπή εμπορίου, ο υπουργός μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης “ανέκρινε” τον CEO της Beat για την “ύποπτη” λειτουργία της εταιρείας.
Ας πούμε πως ως εδώ είναι όλα καλά.
Έρχεται η στιγμή που ο υπουργός ρωτάει τον CEO της Beat Νίκο Δρανδάκη για “πληρωμές των οδηγών από τράπεζες του εξωτερικού”. Ο Δρανδράκης, εξηγεί πως το 1/4 των πελατών της Beat πληρώνει με πιστωτική κάρτα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ένα λογισμικό το οποίο δέχεται την πληρωμή αυτή και στη συνέχεια διαμοιράζει τα χρήματα στους οδηγούς. Το λογισμικό αυτό το παράγει μια ολλανδική εταιρεία, απόλυτα νόμιμη και πιστοποιημένη από την ΕΕ. Κάπως έτσι, λειτουργεί το internet από το 2010 για όλες μας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωστόσο ο υπουργός το αγνοεί. Όχι απλά το αγνοεί, αλλά συνεχίζει: «Λέτε δηλαδή ότι παίρνατε από τις κάρτες των πελατών τα χρήματα μέσα από το ταξί και τα πηγαίνατε έξω. Είναι νόμιμο;“.
Ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπο σας. Οκ. Συνήλθατε;
Πάμε να κατανοήσουμε τώρα την πραγματικότητα: Ο άνθρωπος που δημιουργεί πολιτικές που ρυθμίζουν τις ζωές μας, δεν γνωρίζει βασικούς κανόνες του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ βρίσκεται στην διαρκή επιτροπή εμπορίου (inception) της Βουλής. Αγνοεί πως λειτουργεί η αγορά το 2018. Αισιόδοξο, ε;
Στιγμή γραφικότητας Νο2
Ο Πρόεδρος της ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, αποκρινόμενος σε υψηλό τόνο προς τον Δρανδάκη, αναφέρει πως η ΣΑΤΑ θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για αυτά τα “παράνομα εμβάσματα και για τις αποδείξεις”. Το τραγικό του συγκεκριμένου στιγμιότυπου είναι πως αυτά τα λόγια βγήκαν από το στόμα του συνδικαλιστή που εκπροσωπεί οδηγούς, η πλειονότητα των οποίων σε κοιτάζει με μισό μάτι αν ζητήσεις απόδειξη στο τέλος της διαδρομής σου και που παρέλυσαν την Αθήνα όταν ο νόμος τους επέβαλε να βάλουν ταμειακές μηχανές στα ταξί.
Στιγμή γραφικότητας No3
H πρόεδρος, ο υπουργός και οι βουλευτές της επιτροπής, ρωτάνε γιατί η Βeat δεν εκδίδει αποδείξεις στον πελάτη. Ο Δρανδάκης απαντά πως “Αν η συναλλαγή είναι εγχρήματη, εκδίδει απόδειξη ο οδηγός. Αν είναι μέσω κάρτας, η πληρωμή γίνεται μέσα από το λογισμικό και ο πελάτης λαμβάνει την απόδειξη μέσω mail”.
Αυτή την διαδικασία, αδυνατούν να την καταλάβουν. Τότε ο κύριος Δρανδάκης, απαντά με μια μικρή δόση έκπληξης: “Κοιτάξτε, αλλά η συζήτηση που κάνουμε είναι πάνω στα θεμελιώδη του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως αυτό λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια“.
Και έχει δίκιο. Απλά οι άνθρωποι που μας κυβερνούν είτε αγνοούν το πως δουλεύει ο κόσμος το 2018, είτε κάνουν τους χαζούς υποστηρίζοντας έμμεσα τις συντεχνίες.
Και υπάρχει και κάτι καλύτερο:
Η γιαγιά μου, 86 ετών, κατάλαβε πως λειτουργεί όταν της το εξήγησα.