Η Υποκριτική Συζήτηση Για Tην Ψήφο Στα 17

Η Υποκριτική Συζήτηση Για Tην Ψήφο Στα 17

Γιάννης Καραμαγκάλης

Για το ζήτημα της ψήφου στα 17 είχα και έχω άποψη, η οποία πλαισιώνεται από κάποιες σκέψεις. Ωστόσο, πάντα με τον φόβο μήπως κάτι μου ξεφεύγει, μήπως κάτι δεν έχω υπολογίσει σωστά στο πηλίκο της σκέψης μου, αναζήτησα την επιχειρηματολογία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα. Έπεσα επάνω σε μία τοποθέτηση στη Βουλή, σε ένα άρθρο στην Αυγή και σε μία έρευνα.

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Το 71,5% των πολιτών διαφωνεί με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως όταν ρωτήθηκαν οι πολίτες 18-34 για το ζήτημα αυτό, απάντησαν αρνητικά στο ενδεχόμενο κατά 73%. Κάτι πρέπει να μας λέει αυτό.

Το 71,5% των πολιτών διαφωνεί με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες

Στο άρθρο της Νατάσας Γιάμαλη στην Αυγή, που έχει τίτλο “Ποιος φοβάται τα δεκαεπτάχρονα”, η επιχειρηματολογία έχει κάποια βάση, η οποία όμως, πιστεύω πως αναιρείται πολύ εύκολα. Γράφει στο κείμενό της η κ. Γιάμαλη:«Οι 17αρηδες[…] Είναι τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στο Μνημόνιο, που ακούνε κάθε μέρα ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε τον κόσμο». Προφανώς και οι 17άρηδες μεγάλωσαν στο μνημόνιο. Ωστόσο σε αυτό έχουν μεγαλώσει και τα σημερινά δεκάχρονα. Βέβαια, θα πει ο αρθρογράφος, το αισθητήριο δεν είναι το ίδιο στις δύο περιπτώσεις, και θα συμφωνήσω. Ωστόσο πιστεύω πως η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει την εκλογική βάση στους 17άρηδες είναι καθαρά καιροσκοπική. Εξηγούμαι.

Όλες  οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι πρόσφατες, αλλά και τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν την σαφή υπεροχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις νεανικές ηλικίες. Στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συγκέντρωσε το 33% των προτιμήσεων των νέων 18-24 αφήνοντας κατά πολύ πίσω του την ΝΔ με 20%. Ας δούμε όμως και άλλη μία καρτέλα που επιβεβαιώνει την σαφή ροπή των νέων προς την ατζέντα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

apopsi_gia_tin_psifo_sta_17

Αν ανατρέξουμε στο σύντομο πολιτικό παρελθόν θα δούμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που ήγειρε την συζήτηση περί εναλλακτικών στρατηγικών συμμαχιών. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως πρόκειται για μία προσπάθεια θεσμοποίησης του συγκυριακού  πολιτικού οφέλους που απολαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την δεδομένη στιγμή. Ακόμα και αν γειώσουμε την πραγματικότητα, πέρα από τους αριθμούς, ένας δεκαεφτάρης είναι λογικό να εντυπωσιάζεται από τα μεγάλα λόγια και τις επαναστατικές ρητορικές. Όλοι το έχουμε βιώσει.  Και είναι λογικό να μην μπορεί να κατανοήσει ένας άνθρωπος στα 17 του πλήρως τις συνέπειες της λανθασμένης του επιλογής. Το τέλειο πολιτικό θήραμα των καιρών, δηλαδή.

ekthesi_panagiotopoulos_grafima_02.png

Στην αντίπερα όχθη, η άποψη του Μάκη Βορίδη για την «θωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην νεολαία» έχει ρηχή βάση, αν καλοσκεφτεί κανείς τα καμώματα της ΟΝΝΕΔ και τις μέχρι πρότινος μεθόδους πολιτικοποίησης της νεολαίας της: Χουλιγκανισμός, βαρβαρότητα, χυδαία συνθήματα και πάρτι στη Μύκονο. Η καλύτερη λύση για την ΝΔ στην επιχειρηματολογία για την ψήφο στους 17άρηδες θα ήταν η σιωπή, ή κάποιο άλλο, πιο πειστικό επιχείρημα από αυτό της θωπείας της νεολαίας.

Αυτά. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα και πιο τεκμηριωμένα για τους 17άρηδες, σας συστήνω αυτή την ανάλυση του Παναγή Παναγιωτόπουλου.


Θέλω να εγγραφώ. Ζω επικίνδυνα.Powered by Bake My WP
SHARE

Η Υποκριτική Συζήτηση Για Tην Ψήφο Στα 17