Πόσο Θα Αντέξει Ο Αλέξης Τσίπρας;

Πόσο Θα Αντέξει Ο Αλέξης Τσίπρας;

Γιάννης Καραμαγκάλης

Στην Πολιτική Επιστήμη υπάρχει ένα αξίωμα: Ποτέ μην κάνεις προβλέψεις για το τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον, ακόμα και αν οι ενδείξεις που έχεις είναι ισχυρές. Τα μεθοδολογικά εργαλεία της πολιτικής ανάλυσης είναι ισχυρά, αλλά πάντα χάνουν λίγη από την «εγκυρότητά» τους όταν η κατάσταση δεν είναι σταθερή. Αυτό το κείμενο λοιπόν δεν είναι ένα κείμενο που προσπαθεί να προβλέψει το πολιτικό μέλλον, αλλά περισσότερο «να διαβάσει την φάση», όπως θα έλεγαν και οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Η συγκυβέρνηση πλέον βαρύνεται όχι απλά με ένα Μνημόνιο – τρίτο πρόγραμμα σε επίπεδο επικοινωνίας, αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής. Έχει σπαταλήσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο σε λάθη και κακή εφαρμογή προαπαιτουμένων, που την έχει φέρει αντιμέτωπη με την εκλογική της βάση, που -ούτως η άλλως- δεν ήταν συμπαγής. Παρά το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί το Μέγαρο Μαξίμου, το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες κινήσεις τακτικής που ίσως διασώσουν την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Εκλογικός Νόμος

Ο ερχομός του εκλογικού νόμου στη Βουλή τη δεδομένη χρονική στιγμή, ήταν κίνηση «ΜΑΤ» για την κυβέρνηση. Ήταν ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κρατούσε καλά μέχρι να διαπιστώσει την πρώτη μεγάλη βουτιά στα ποσοστά του. Μπορεί ο εκλογικός νόμος να μην ψηφίσθηκε τελικά από 200 βουλευτές και η εφαρμογή της απλής αναλογικής να μετατέθηκε για την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, ωστόσο ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και στη Συγγρού και στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 30% σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, γεγονός που θα οδηγήσει σε επαναληπτικές. Εάν οι γνώσεις μου είναι σωστές, η επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Με δεδομένο πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, η ακυβερνησία φαντάζει σχεδόν σίγουρη. Ωστόσο ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα βγει κερδισμένος από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», έκανε δύο πολύ ενδιαφέροντα σενάρια στον λογαριασμό του στο Facebook. Ρίξτε τους μια ματιά:

Κοινοβουλευτικές εφεδρείες

Για τους επίμονους παρατηρητές της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, το άνοιγμα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο ακολούθησε μία οργανωμένη προσπάθεια θεσμικής προσέγγισης της Ένωσης Κεντρώων. Το Μαξίμου έχει διαβάσει πολύ καλά τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να φέρει πιο κοντά τον ίδιο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λίγο η απλή αναλογική, λίγο η συνταγματική αναθεώρησης, λίγο η ξαφνική επανόξυνση των τόνων για τις τηλεοπτικές άδειες, η στρατηγική περικύκλωση του Βασίλη Λεβέντη είναι αριστουργηματική, σε επίπεδο επικοινωνίας.

Το αδιέξοδο για την συνολική τακτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α φαίνεται να βρίσκεται στους πρόποδες του ΠΑ.ΣΟ.Κ, το οποίο -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- μάλλον θα βγει οριακά κερδισμένο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, δεν μιλάμε για το ίδιο ΠΑ.ΣΟ.Κ της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με την Φώφη Γεννηματά να έχει κηρύξει -άνευ λόγου- πόλεμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σαν τον παλιό καλό(;) καιρό. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει επιλέξει την τακτική του ανοίγματος πολλαπλών μετώπων, κάτι που πιστεύω πως αδυνατεί να διαχειριστεί και θα το οδηγήσει στον συμβιβασμό προς τα αριστερά. Βεβαίως, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ισχυρά δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να προβάλει αντιστάσεις στο ενδεχόμενο μιας πιθανής ακυβερνησίας. Βέβαια, το ενδεχόμενο μιας πιθανής κυβέρνησης μειοψηφίας είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά όπως και να έχει, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα βγει ενισχυμένος από την συγκυρία, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

 

Δημοσιονομικό Κενό και Αξιολόγηση

Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι το κενό στα έσοδα για τον Ιούλιο. Ένα κενό, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα συνεχισθεί και τον Αύγουστο. Με τον δημοσιονομικό κόφτη να καραδοκεί, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κυβέρνηση δεν θέλει άλλους μπελάδες στο κεφάλι της. Αν το καλοσκεφτούμε, η «λύση Σαμαρά» είναι η ιδανική περίπτωση για το Μαξίμου: Θα μεταθέσει την αξιολόγηση του Οκτωβρίου στο διηνεκές και θα «φορτώσει» τον κόφτη στους επόμενους. Ακόμα και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναείναι στα πράγματα, το επιχείρημα της «νωπής εντολής» θα μετριάσει τις αντιδράσεις.

Μερικοί φίλοι και συνάδελφοι μου λένε πως έρχονται εκλογές. Τα πράγματα έτσι δείχνουν, αλλά είπαμε και στην αρχή: Δεν θα κάνω το λάθος να προβλέψω τίποτα. Άλλωστε, από προφήτες έχει πλεόνασμα η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα στο Μαξίμου, έχω την αίσθηση, ωστόσο κάνει και θα κάνει το παν ώστε να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ το 2012. Ο σκοπός του είναι να διατηρήσει μία κοινοβουλευτική δύναμη -αλλά και άσπονδες συνεργασίες- που θα του επιτρέψουν να ξαναγίνει ισχυρός αντιμνημονιακός παίκτης σε επίπεδο Βουλής και πολιτικής σκηνής, ευρύτερα.

Μοιραστείτε το

SHARE

Πόσο Θα Αντέξει Ο Αλέξης Τσίπρας;