Πόσο Συντηρητικοί Είναι Οι Έλληνες

Πόσο Συντηρητικοί Είναι Οι Έλληνες

Γιάννης Καραμαγκάλης

Ένα εκτενές κομμάτι της έρευνας αξιακών πεποιθήσεων της διαΝΕΟσις με τίτλο «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες» , εξετάζει τις πεποιθήσεις των ερωτώμενων σε ζητήματα ανεκτικότητας απέναντι σε πτυχές της κοινωνικής ζωής, που για πολλούς θεωρούνταν εδώ και δεκαετίες taboo. Έτσι, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ζητήματα όπως η στάση τους απέναντι στα δικαιώματα των ομόφυλων, η χρήση ναρκωτικών, η διαχείριση των μεταναστών από την κοινωνία, η ανεκτικότητα σε άλλες θρησκείες αλλά και η ύπαρξη μειονοτήτων στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας.

Ξεκινώντας από ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει εκτενείς συζητήσεις τα τελευταία χρόνια στη δημοσία σφαίρα, προκαλώντας μάλιστα αρκετές φορές και ακραίες ρητορικές εκατέρωθεν, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ως προς την νομική αναγνώριση τους ως ζευγαριών από την ελληνική πολιτεία, αλλά και τα αιτήματά τους για θέσπιση του δικαιώματος γάμου και υιοθεσίας, φαίνεται πως βρίσκουν την ελληνική κοινωνία διχασμένη. Πιο συγκεκριμένα, αν και η Ελληνική κοινωνία, στην πλειονότητά της τάσσεται υπέρ της θέσπισης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια σε ποσοστό 59% έναντι 37,7%, που βλέπουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει αντεστραμμένο κλίμα στο ενδεχόμενο θέσπισης δικαιώματος γάμου και υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλους. Εδώ παρατηρείται μία ρωγμή στην πάλαι ποτέ συντηρητικότητα της ελληνικής κοινωνίας, ωστόσο όχι εντυπωσιακή, με τους ερωτώμενους να αποδέχονται την προοπτική νομικής αναγνώρισης ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το κράτος, ωστόσο να τάσσονται κατά του γάμου, σε ποσοστό 59,5% και της υιοθεσίας παιδιών σε ποσοστό 77%. Άρα μιλάμε για μία μερική ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας στο εν λόγω ζήτημα, χωρίς ωστόσο η τάση αυτή να παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές εξέλιξης.

dikaiomata_omofylofilwn

Εξετάζοντας το φαινόμενο του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας όπως αυτή έχει εξελιχθεί τα τελευταία 3 χρόνια στην χώρα, είναι κοινός τόπος για την πλειονότητα των ερωτώμενων ο ρατσισμός, γενικά, είναι ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας, με το 61,6% να υποστηρίζει τη θέση αυτή, έναντι το 37,1% των ερωτώμενων. Πηγαίνοντας πιο βαθιά στην μελέτη του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα, το 76,2% των πολιτών παραδέχεται την ύπαρξη ρατσιστικής βίας στην ελληνική κοινωνία, έναντι 22,9%, που αρνείται την παραδοχή αυτή.

eksarsi_ratsisikis_vias

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα περί έξαρσης της ρατσιστικής βίας τα τελευταία 3 χρόνια, με τις τάσσεις των απαντήσεων να είναι όμορες με τις προηγούμενες, με μεγάλο μέρος των πολιτών να απαντούν θετικά στο ερώτημα εάν υπάρχει έξαρση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία 3 χρόνια στην ελληνική κοινωνία (75,6 Ναι & Μάλλον Ναι) έναντι 23,7% που απάντησε αρνητικά (Όχι & Μάλλον Όχι) στην ερώτηση. Τέλος, στο κρίσιμο ερώτημα για το «εάν η ρατσιστική βία είναι δικαιολογημένη», το 60% των ερωτώμενων δεν την θεωρεί δικαιολογημένη.

ratsistiki_via_ti_pistevoyn_oi_ellines

Σε συνέχεια των ερωτήσεων για την ύπαρξη και την επέκταση του ρατσιστικού φαινομένου στην ελληνική κοινωνία, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την προστασία των μειονοτήτων από την Πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «Πιστεύετε πως στην Ελλάδα προστατεύονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», η πλειοψηφική τάση, δηλαδή το 35,3% δήλωσε πως κάτι τέτοιο ισχύει σε μικρό βαθμό, με την αμέσως επόμενη σε ποσοστό απάντηση να είναι το «Ισχύει αρκετά», συγκεντρώνοντας το 28,1% των προτιμήσεων. Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει έναν διαχωρισμό της ελληνικής κοινωνίας στο εν λόγω ζήτημα, ωστόσο η ροπή είναι ξεκάθαρα προς την άρνηση της παραδοχής, καθώς η απάντηση «Δεν ισχύει καθόλου» υπερτερεί κατά 8,6 μονάδες έναντι της απάντησης «ισχύει πολύ», γεγονός που μας ωθεί στο να συμπεράνουμε πως οι Έλληνες πιστεύουν σωρευτικά πως τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν προστατεύονται επαρκώς.

Ως επέκταση της συζήτησης για τις μειονότητες και την προστασία των δικαιωμάτων τους, τέθηκαν ερωτήσεις που αφορούν την ανοχή χώρων λατρείας άλλων θρησκειών πέρα της χριστιανικής. Και εδώ επιβεβαιώνεται γενικότερη τάση της ελληνικής κοινωνίας, όπως έχει αποκρυσταλλωθεί από τις μέχρι τώρα απαντήσεις των πολιτών στην κατεύθυνση της ανεκτικότητας της διαφορετικότητας, καθώς το 58,8% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν τους ενοχλούσε η ανέγερση ενός τζαμιού στην περιοχή που διαμένουν. Στον αντίποδα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (45,1%) των ερωτηθέντων απάντηση «Ναι & Μάλλον Ναι», εκφράζοντας την αντίθεση του σε μία τέτοια προοπτική. Ερευνώντας την εσωτερική διάρθρωση των απαντήσεων των ερωτηθέντων ανά πληθυσμιακή ομάδα, μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής: Οι φοιτητές, οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι ομάδες εκείνες που λειτουργούν ως οι ταγοί των απαντήσεων «Όχι» και «Μάλλον Όχι», συγκεντρώνοντας ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά του μέσου όρου στην συγκεκριμένες επιλογές. Στην αντίπερα όχθη, αγρότες και απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι ομάδες που είναι σε μεγάλα ποσοστά κατά της ανέγερσης τζαμιών στις περιοχές τους, με ποσοστά που αντιστοιχούν σε 54% και 54,9% αντίστοιχα.

anegersi_Tzamiwn_stin_perioxi_poy_zeiteanegersi_tzamiwn

Σε αντίθεση με την γενικότερη ροπή προς την φιλελευθεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε ορισμένες πτυχές της κοινωνικής σφαίρας που παρατηρήθηκαν ως τώρα, οι απόψεις των Ελλήνων στο ζήτημα αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών και πιο συγκεκριμένα του χασίς και της κάνναβης ,παραμένουν συντηρητικές. Πιο συκγκεκριμένα το 64,2% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, έναντι του 21,1% που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης τους. Σε επίπεδο πληθυσμιακών ομάδων, οι «ηγετικές» ομάδες της άρνησης νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών είναι οι νοικοκυρές (79,9%), οι Συνταξιούχοι (75,2%), οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (79,8%) και οι αγρότες (80%). Στον αντίποδα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι φοιτητές είναι εκείνοι που κρατούν τα ηνία του συνόλου των απαντήσεων «Συμφωνώ», με ποσοστά πολύ πιο υψηλά από αυτά του μέσου όρου.

apopoinikopoisis_malakwn_narkotikwn

Στα θέματα πίστης και θρησκείας, οι απαντήσεις των ερωτώμενων φαίνεται να παρουσιάζουν κενά συσχέτισης στις ερωτήσεις που αφορούν την πίστη στο θεό και τη σημασία της θρησκείας για την ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα ενώ οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 83,5% πως πιστεύουν στον Θεό, μόλις το 64,9% θεωρεί πως η θρησκεία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, με το 25,9% να απαντά πως η θρησκεία δεν έχει σημαντικό ρόλο για την ζωή του. Αντιθέτως, μόνο το 15,8% απαντά «Μάλλον Όχι» & «Όχι» στην ερώτηση «Πιστεύετε στο θεό».

Τέλος, σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ αποδοχής και άρνησης της θανατικής ποινής σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι Έλληνες, με τους υποστηρικτές της θέσπισης της θανατικής ποινής ως τιμωρίας για ορισμένα εγκλήματα να ανέρχονται σε ποσοστό 44,1% έναντι 46%, που διαφωνούν με την θέσπιση μίας τέτοιας ποινής.

thanatiki_poini

Αν από τις απαντήσεις των ερωτώμενων προκύπτει ένα γενικό συμπέρασμα αυτό είναι το εξής: Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει βήματα προόδου σε ορισμένες πτυχές που άλλοτε θεωρούνταν taboo, όπως στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ωστόσο παραμένει αρκετά συντηρητική σε ζητήματα όπως η αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

SHARE

Πόσο Συντηρητικοί Είναι Οι Έλληνες