Πόσα Και Σε Ποιους Χρωστάει Η Ελλάδα Το Καλοκαίρι Του 2016

Πόσα Και Σε Ποιους Χρωστάει Η Ελλάδα Το Καλοκαίρι Του 2016

Γιάννης Καραμαγκάλης

Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται σε διάφορα τηλεοπτικά panels, ραδιόφωνα και άλλα μέσα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ, αναρωτήθηκα αν αυτά τα χρήματα καλύπτουν πάγιες ανάγκες του κράτους και αν ναι, ποιες είναι αυτές.

Αναζήτησα λοιπόν επίσημες δηλώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και έγκριτα ρεπορτάζ για να καταλάβω που θα πάνε αυτά τα χρήματα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως «η εκταμίευση των 7,5 δις θα δώσει ανάσα στην αγορά». Η δήλώση της αυτή έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στις 3/6/2016.

Βέβαια, το ρεπορτάζ ισχυρίζεται άλλα πράγματα. Διαβαζοντας αλλά και μιλώντας με έγκριτους συναδέλφους στο οικονομικό ρεπορτάζ, συμπέρανα τα εξής:

  • 5,7 δις θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους
  • 1,8 δις, θα πάνε στην απονομή συντάξεων που καθυστερούν, την επιστροφή φόρων και στην συνέχεια τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.

Άρα, όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο ΣΚΑΪ είναι προφανώς αναληθή. Με αφορμή μάλιστα το άρθρο-ανάλυση του Κώστα Στούπα στο capital.gr, που εξηγεί γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν και γιατί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι ορθάνοιχτο, έψαξα να βρω τις εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

posa_Xrostame
Η Ελλάδα από τις 2 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου καλείται να πληρώσει μόνο σε τοκοχρεολύσια 13,6 δις ευρώ. Προφανώς, αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει γρήγορα την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως η χώρα πάει καλύτερα από πέρυσι στην εισπραξιμότητα, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Φυσικά τα 13,6 δις είναι μόνο ένα μέρος των υποχρεώσεων της χώρας, με την επόμενη δόση να έρχεται στα τέλη Νοεμβρίου, εφόσον φυσικά κλείσει επιτυχώς η επικείμενη διαπραγμάτευση. Βέβαια, υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να εκταμιευθεί μία υπό-δόση (νέα προσθήκη στο μνημονιακό λεξικό), στα μέσα Σεπτεμβρίου, εφόσον η κυβέρνηση συμπληρώσει μερικά προαπατούμεντα, όπως η παραχώρηση του 5% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ και η αναμόρφωση του θεσμικού και νομικού πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί, η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί και στις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, δηλαδή στους μισθούς, τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Έχω την εντύπωση πως τα νούμερα δεν βγαίνουν.

SHARE

Πόσα Και Σε Ποιους Χρωστάει Η Ελλάδα Το Καλοκαίρι Του 2016