Πως Έφτιαξα Μόνος Μου Ένα Site Σε WordPress

Πως Έφτιαξα Μόνος Μου Ένα Site Σε WordPress

Γιάννης Καραμαγκάλης

Πριν ξεκινήσω την ιστορία μου, θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή.

Οι Developers είναι πολύτιμοι συνεργάτες μας. Χωρίς αυτούς, η ζωή μας θα ήταν χειρότερη. Τους χρειαζόμαστε. Είναι αναγκαίοι. Δεν πρέπει να τους παρακάμπτουμε, ειδικά όταν πρόκειται για το site της επιχείρησής μας. Γενικά, για σωστές και επαγγελματικές δουλειές, απευθυνόμαστε σε ειδικούς. Όπως λοιπόν κανείς δεν θα πήγαινε στην θεία του την Ματούλα να τον ξεματιάσει αν είχε 40 πυρετό, έτσι δεν θα πρέπει να κάνει αλχημείες με το site που δείχνει την επαγγελματική του εικόνα.

Kλείνει η παρένθεση. Ας αρχίσουμε.

Τον Μάιο του 2017 μια φίλη ζήτησε την βοήθεια μου για να φτιάξει ένα website που θα περιείχε τα ρούχα που σχεδίαζε και έραβε η ίδια. Εφόσον κατάλαβα τι ακριβώς τι χρειάζεται, της ζήτησα την άδεια να προσπαθήσω να φτιάξω κάτι μόνος μου, για να πειραματιστώ. Ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και τις ελάχιστες γνώσεις που έχω αποκτήσει ως δημοσιογράφος από το 2012 επάνω στο WordPress. Ξεκίνησα λοιπόν από τα βασικά. Χρειαζόμουν ένα domain και ένα αξιόπιστο hosting. Αγόρασα το domain name από το Papaki πληρώνοντας 24 ευρώ για 2 χρόνια και συνέχισα με την αναζήτηση hosting.

 

Το hosting

Για όσους δεν γνωρίζουν, το hosting αφορά στη φιλοξενία ενός website. Με την αγορά ενός πακέτου hosting στην ουσία γίνεται ενοικίαση ενός χώρου σε κάποιον server, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η βάση δεδομένων του site. Μετά την αγορά ενός πακέτου hosting, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές εργασίες ώστε να εγκατασταθεί το λογισμικό του WordPress στον server, κάτι που είναι δύσκολο για έναν αρχάριο.

Kακά τα ψέμματα, δημοσιογράφος είμαι, και μου είναι κομματάκι δύσκολο να κάνω σωστά ένα νέο installation, όπως είναι φυσικό. Φαντάζομαι πως το ίδιο συμβαίνει και με εσάς.  Ωστόσο, υπάρχουν εκεί έξω πολλές καλές και αξιόπιστες εταιρείες, που  έρχονται να δώσουν σε εμάς τους noobs βοήθεια επάνω σε αυτό το κομμάτι, κάνοντας αυτές το installation για εμάς. Προσφέρουν δηλαδή υπηρεσίες hosting ενώ παράλληλα ετοιμάζουν την εγκατάσταση του νέου website, βγάζοντας πάνω από τον αρχάριο χρήστη τους “τεχνικούς πονοκέφαλους” και αφήνοντας τον απλά να γεμίσει το site του περιεχόμενο μόλις η εγκατάσταση είναι έτοιμη. Απλά και όμορφα. Ανάμεσα στις πολλές εταιρείες της αγοράς, εγώ διάλεξα την MagicPress.

Η διαδικασία ήταν τόσο απλή, που θα την καταλάβαινε και μικρό παιδί. Με το που μπήκα στο website, με υποδέχθηκε ένα μήνυμα και τα παιδιά με βοήθησαν σε όποια απορία είχα σχετικά με τη διαδικασία και τα τεχνικά ζητήματα.

Η ομάδα της MagicPress ήταν δίπλα μου σε ό,τι χρειάστηκα. Ξεκίνησα με την κλασσική διαδικασία του sign up μέσω mail. Έλαβα μέσα σε λίγα λεπτά ένα confirmation mail, ξεκίνησα την διαδικασία εγκατάστασης. Υπάρχουν δύο επιλογές: Η πρώτη είναι το managed hosting για το οποίο και ενδιαφερόμουν, και η δεύτερη το website building. Με κλειστά τα μάτια πάτησα την πρώτη επιλογή. Στη συνέχεια έπρεπε να επιλέξω πακέτο hosting, ανάλογα με τις ανάγκες μου σε χωρητικότητα και bandwith. Το μικρότερο πακέτο ήταν ό,τι έπρεπε και σχετικά φθηνό. Με 100 ευρώ/χρόνο μπορούσα να έχω ένα έτοιμο installation, χωρίς να με απασχολεί το θέμα του hosting και της ασφάλειας. Συνέχισα συμπληρώνοντας τα στοιχεία μου καθώς και τα στοιχεία χρέωσης.

Μετά την συναλλαγή, τα πράγματα συνέχισαν να είναι εξαιρετικά απλά. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω, είναι ο συγχρονισμός των nameservers που μου έδινε η MagicPress με το domain στο Papaki.

Εφόσον ρύθμισα τους nameservers, ήταν ζήτημα λίγων λεπτών το installation μου να είναι έτοιμο. Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, μου εστάλη με mail ένα username και ένα password για να μπορέσω να αποκτήσω πρόσβαση στο dashboard του νέου μου site.

Πως Διαμόρφωσα Το Site

Eφόσον απέκτησα πρόσβαση στο dashboard και το website ήταν online, χρειαζόμουν ένα καλό theme που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου. Και εδώ πρέπει να πω πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της MagicPress.

Ήταν από τις λίγες εταιρείες που μαζί με το managed hosting προσέφεραν και μία σειρά από δωρεάν themes από το CSSIgniter. Έτσι η ζωή μου έγινε πολύ ευκολότερη, μιας και το CSSIgniter έχει μερικά απο τα καλύτερα θέματα στην αγορά του WοrdPress. Δεν χρειάστηκε να ψάξω δωρεάν ή επι πληρωμή themes σε πλατφόρμες εκτός του panel της ΜagicPress, αφού βρήκα σχετικά γρήγορα αυτό που ήθελα. Αφού διάλεξα theme που ταίριαζε σε αυτό που ήθελα να κάνω, έπρεπε σιγά σιγά να το εγκαταστήσω και να επιλέξω ποια plugins θα βάλω στο site.

Χρειαζόμουν σίγουρα τα βασικά: To Υoast SEO, το Jetpack, το MailChimp, ενα Mainenance Mode plugin για να μπορώ να βλέπω μόνο εγώ τις αλλαγές που κάνω στο site μέχρι να γίνει το launching και άλλο ένα plugin που θα με βοηθούσε να βάλω custom γραμματοσειρές στο site. Έπρεπε λοιπόν να αρχίσω το ψάξιμο είτε στο Google είτε στο Repository του WordPress.

Κι όμως, δεν χρειάστηκε.

Όλα έγιναν μέσα από το panel της MagicPress. Στην ουσία είναι ένας πίνακας ελέγχου του site σου, μέσα από τον οποίο μπορείς να ελέγξεις βασικές του λειτουργίες, όπως η εγκατάσταση ενός plugin, η διαχείριση και η εγκατάσταση των themes, η πρόσβαση στην FTP, η δημιουργία mail, η πραγματοποίηση backup και μία σειρά από άλλα χρήσιμα πράγματα.

Μετά την εγκατάσταση των plugins, ασχολήθηκα με τα επόμενα στάδια, όπως η τοποθέτηση του logo,  η δημιουργία και επεξεργασία των menu και των pages του website, το ανέβασμα φωτογραφιών στο media library, η διαμόρφωση της αρχικής σελίδας, η διαμόρφωση των sidebars, η δημιουργία των posts και άλλα πολλά τέτοια χρονοβόρα. Βέβαια, υπήρχαν μερικά στοιχεία στο website που δεν μου άρεσαν, οπότε έπρεπε να τα αλλάξω, να τα αφαιρέσω ή να τα τροποποιήσω. Για αυτό, χρειάστηκε να παρέμβω στo CSS με τις ελάχιστες γνώσεις που έχω και με την βοήθεια του Stack overflow, μέσα από το custom CSS πεδίου που προσφέρει απλόχερα το theme που διάλεξα από το CSS Igniter.

Και τώρα, διάλειμμα για διαφημίσεις: Τις αλλαγές στο CSS πρέπει να μας τις κάνουν άνθρωποι που ξέρουν. Λέγονται developers. Βλέπε ξανά την πρώτη παράγραφο.

Επιστρέφουμε στο πρόγραμμά μας. Aακολουθεί ένα review των υπηρεσιών που μου προσέφερε η MagicPress.

ΜagicPress – To Review Των Υπηρεσιών

Το εντυπωσιακό είναι πως από το πρώτο δευτερόλεπτο μέσα στο site της MagicPress, μου προσφέρθηκε βοήθεια χωρίς καν να το ζητήσω. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για έναν αρχάριο όπως εγώ. Ακόμα και αν δεν καταφέρεις να ψάξεις στο πολύ καλά δομημένο main menu την πληροφορία που χρειάζεσαι, οι account managers είναι εκεί για να σε βοηθήσουν σε όποια ερώτηση έχεις, είτε στα αγγλικά είτε στα ελληνικά.

Ακόμα και αν η έννοια του managed WordPress Hosting σου είναι ακόμα δύσκολη να την καταλάβεις, τα παιδιά είναι εκεί για να σου εξηγήσουν όλα τα βήματα μέχρι να γίνει το installation σου σωστά. Στα πολύ θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι για να έχεις έτοιμο το site σου, δεν χρειάζεται να αλλάξεις πάνω 10 οθόνες από τη στιγμή που έχεις μπει στο site της magicpress. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, από τη στιγμή που μπαίνεις μέσα, από το sign-up μέχρι την ρύθμιση των DNS δεν μεσολαβούν παραπάνω από 20 λεπτά. Και αυτός ο αριθμός είναι για μάλλον εντελώς αρχάριους χρήστες.

Οι τιμές

Σίγουρα υπάρχουν πολύ φθηνότερες λύσεις για managed wordpress hosting στην αγορά, από κολοσσούς του είδους όπως η Hostgator, h SiteGround και η Bluehost.

Και τότε γιατί διάλεξες MagicPress ρε φίλε;

Θα σας πω. Όσο παλαιολιθικό και αν ακούγεται, μπορώ να λύσω το πρόβλημά μου μιλώντας ελληνικά. Και έχει σημασία αυτό. Δεύτερον, οι υπηρεσίες που αγοράζω οnline, τόσο για το WordPress, δεν βασίζονται μόνο στον οικονομικό παράγοντα. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω είναι το support και η MagicPress το προσφέρει σε πολύ υψηλή ποιότητα, όπως ανέφερα και παραπάνω. Ναι, υπάρχουν πολύ φθηνότερες λύσεις από την MagicPress εκεί έξω. Αλλά και τα 100 ευρώ τον χρόνο (ή 10 ευρώ/μήνα αν δεν έχεις όλο το ποσό) είναι ένα πολύ μικρό ποσό για να hostάρεις το site σου, ειδικά αν λάβεις υπ όψιν πως με αυτό το ποσό βγαίνει από το κεφάλι σου ο πονοκέφαλος της ασφάλειας και των updates για 365 ημέρες. Όλα γίνονται αυτόματα.

Εξίσου σημαντική θεωρώ τη συνεργασία με την CSSIgniter. Είναι μια εταιρεία με πολύ καλή παρουσία στην αγορά των themes και που προσφέρει θέματα καλής αισθητικής, με καλό documentation και πληθώρα επιλογών σε έναν αρχάριο για να διαμορφώσει εύκολα και γρήγορα τον site του. Και για να μπούμε λίγο πιο βαθιά (θα πλατσουρίσουμε δηλαδή) ήταν πολύ θετικό το γεγονός οτι το theme που διάλεξα είχε πεδίο για custom css, όπου -με τις μηδαμινές μου γνώσεις- κατάφερα και άλλαξα κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν από τα theme options.

Το ρεζουμέ: Ναι, το 2017 μπορείς να φτιάξεις ένα site ή blog μόνος σου χωρίς τη βοήθεια developer. Ωστόσο θέλει χρόνο και κόπο. Οι σωστές δουλείες γίνονται από επαγγελματίες. Ψάξε τους, υπάρχουν εκεί έξω. Είναι φιλικοί, δεν δαγκώνουν, ανταποκρίνονται θετικά στις λέξεις “καφές” και “πληρωμή”.

Αυτά τα λίγα. Ραντεβού στα socialmediάδικα.

Μοιραστείτε το

SHARE

Πως Έφτιαξα Μόνος Μου Ένα Site Σε WordPress