Την περασμένη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου είδα στο twitter την είδηση πως “Ο Κέβιν Σπέισι (σσ. ο διάσημος πρωταγωνιστής της σειράς House of Cards) αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος”. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν so fucking what, “γιατί αυτό να αποτελεί είδηση”; Κλίκαρα στο link και διάβασα την ακόλουθη είδηση:
Ο Κέβιν Σπέισι αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος και απάντησε στις κατηγορίες του Άντονι Ραππ για σεξουαλική κακοποίηση.
Αυτό ήταν ο υπότιτλος, που ήταν κρυμμένος κάτω από τη λεζάντα της φωτογραφίας. Αμέσως έψαξα τα social media του Σπέισι και διαπίστωσα πως με μια ανάρτηση στο Facebook, ανέφερε πως «λυπάται πολύ, αλλά δεν θυμάται αν παρενόχλησε σεξουαλικά ένα 14χρονο αγόρι πριν 30 χρόνια», γιατί ήταν -λέει- μεθυσμένος.
Μάλιστα.
Οπως όλοι καταλαβαίνουμε, η πραγματική είδηση εδώ είναι πως ο Σπέισι προσπάθησε να παρενοχλήσει σεξουαλικά κάποτε ένα 14χρονο παιδί. Ωστόσο ο ίδιος προσπάθησε αριστουργηματικά να κουκουλώσει την πραγματική είδηση κάνοντας το λεγόμενο “outing”, αποκαλύπτοντας δηλαδή δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι μια έξυπνη τακτική. Δίνεις στα media μια μεγαλύτερη είδηση, για να ξεχάσουν την πραγματική. Το ζήτημα είναι πως αντέδρασαν σε αυτό το τέχνασμα τα ελληνικά media. Θέλησα λοιπόν να το ψάξω λίγο το πράγμα.
Ωστόσο υπήρχε ένα πρόβλημα. Πως θα ψάξω; Με τι κριτήριο; Υπάρχει ασφαλής μέθοδος δειγματοληψίας;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Άρα το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση επιστημονική ανάλυση, αλλά προϊόν της περιέργειας του πάσχοντος-γράφοντος. Ο όγκος των ειδήσεων που παρήχθησαν για το συγκεκριμένο ζήτημα ειναι τεράστιος, οπότε σκέφτηκα “ας αφήσω τη Google να μου δείξει τον δρόμο”. Για αυτό, αναζήτησα στον τομέα “Eιδήσεις” της Google τον όρο αναζήτησης “Kεβιν Σπεισι”. Αποφάσισα να κρατήσω τα πρώτα 50 αποτελέσματα που μου σέρβιρε η Google και που είχαν την ημερομηνία που συνέβη το περιστατικό, δηλαδή την 30η Νοεμβρίου.
Στις 4 Νοεμβρίου, έκανα το πρώτο Data Entry: Kατέγραψα σε ένα αρχείο excel όλες τις ειδήσεις που μου είχε σερβίρει το Google News και τα διαχώρισα σε μερικές κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής:
- Ειδήσεις με τίτλους που αναφέρουν μόνο το outing.
- Ειδήσεις με τίτλους που αναφέρουν πρώτα το outing και μετά την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση.
- Ειδήσεις με τίτλους που αναφέρουν πρώτα την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση και μετά το outing.
- Ειδήσεις με τίτλους που αναφέρουν μόνο την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση.
- Eιδήσεις με παραπλανητικούς τίτλους που δεν δίνουν σαφώς την είδηση.
Για την πρώτη κατηγορία, υπήρχε και μια υποκατηγορία, στην οποία κατέγραψα αν τα sites που έχουν δώσει τους συγκεκριμένους τίτλους ειδήσεων αναφέρουν έστω στην πρώτη παράγραφο την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση.
Τα Αποτελέσματα
Aπό τα πρώτα 50 δημοσιεύματα που εμφάνισε το Google News, υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα:
- Το 58% των τίτλων των δημοσιευμάτων δημοσιευμάτων αναφέρουν μόνο το outing του Κέβιν Σπέισι
- Το 26% των τίτλων αναφέρουν πρώτα το outing και μετά την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση.
- Το 6% των τίτλων αναφέρουν πρώτα την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση και μετά το outing.
- Eπίσης το 6% των τίτλων αναφέρουν μόνο την κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση.
- Το 4% των τίτλων είναι παραπλανητικοί και δεν έχουν σαφή πληροφορία που να σχετίζεται με την είδηση (ClickBaits)
Θέλησα ωστόσο να πάω ένα βήμα πιο πέρα το ψάξιμο, για αυτό κατέγραψα πόσα sites από αυτά που αποκάλυψαν στον τίτλο μόνο το outing του Kέβιν Σπέισι, ανέφεραν σαφώς την κατηγορία περί σεξουαλικής παρενόχλησης έστω στην πρώτη παράγραφο της είδησης. Η αλήθεια είναι πως πίστευα πως όλα τα sites θα την αναφέρουν, έστω για “την τιμή των όπλων”.
Η πλεινότητα το έπραξε. Όχι όμως όλα τα sites.
Το 21% των sites που έβαλαν ως τίτλο μόνο το outing του Σπέισι, δεν έγραψαν καν την κατηγορία περί σεξουαλικής παρενόχλησης στην πρώτη παράγραφο.
Αθάνατα ελληνικά media.
Μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία που συνέλεξα σε μορφή .xls, εδώ. Περιέχουν τα sites, τους τίτλους των δημοσιευμάτων και τα links.