Ένα Απόγευμα Πίσω Στη Δεκαετία του '80 [Φωτογραφίες]

Ένα Απόγευμα Πίσω Στη Δεκαετία του ’80 [Φωτογραφίες]

Γιάννης Καραμαγκάλης

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον. Η δεκαετία του 1980, σε όλα τα μήκη και πλάτη της, αναβιώνει μέσα από μια μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στην εποχή που σημάδεψε την μεταπολίτευση.

Η έκθεση έχει τίτλο GR80’s και παρουσιάζει 4.000 εκθέματα της δεκαετίας του 80, σε 18 περίπτερα, το καθένα από τα οποία έχει και μία διαφορετική θεματική: Από πολιτική και την οικονομία μέχρι ένα ολόκληρο σπίτι της δεκαετίας που χτίστηκε αποκλειστικά για την έκθεση. Βέβαια δεν είναι απλά μια έκθεση, γιατί έχει και πολλές δράσεις, όπως ομιλίες, φεστιβάλ και συνέδρια, τα οποία αφορούν σε εκείνη την εποχή και φυσικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Μια φωτογραφία που ξεχώρισα από όλη την έκθεση, ήταν αυτή.

Photo: Yannis Karamagalis

Η ιδέα για την έκθεση ξεκίνησε από τους καθηγητές Παναγή Παναγιωτόπουλο και Βασίλη Βαμβακά, οι οποίοι είναι και οι επιμελητές ενός εξαιρετικού βιβλίου-συλλογικού έργου, το οποίο  λέγεται “Η Ελλάδα στη Δεκαετία του 80 – Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό“.

Αν και δεν ήμουν γεννημένος εκείνη την εποχή, έχω διαβάσει αρκετά, κυρίως λόγω σχολής. Το γεγονός πως οι σημερινοί εικοσαροτριαντάρηδες δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτή τη δεκαετία δεν πρέπει να δράσει αποτρεπτικά. Ίσα ίσα: Η επαφή με την έκθεση -και ειδικά με τα εκθέματα που αφορούν τα ΜΜΕ της εποχής- μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πολλά για το τι συνέβαινε τότε στην Ελλάδα, αλλά και πόσο τρομακτικά έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε στη χώρα που ζούμε. Bέβαια, μερικά πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ, όπως για παράδειγμα ο κιτρινισμός και ο “Αυριανισμός” τον οποίο ακόμα και σήμερα συναντάμε σε ορισμένα ΜΜΕ, λίγο παραλλαγμένο.

Σε περίπτωση που θέλετε να την δείτε θα χρειαστείτε περίπου 1 με 1,5 ώρα εφόσον αποφασίσετε να δείτε με προσοχή όλα τα εκθέματα. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ, ενώ υπάρχει ειδική τιμή για ανέργους και φοιτητές. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 12 Μαρτίου, από την Τρίτη έως την Κυριακή.

Εδώ, μερικές φωτογραφίες των εκθεμάτων (Προσοχή: υπερβολική δόση ΠΑ.ΣΟ.Κ, αναπόφευκτα)

Μοιραστείτε το

Powered by Bake My WP
SHARE

Ένα Απόγευμα Πίσω Στη Δεκαετία του ’80 [Φωτογραφίες]