Αλγόριθμοι Και Cyberbullying

Για να γίνει κάποιος δικαστής, χρειάζονται σπουδές χρόνων. Είναι ένας στόχος απαιτητικός, που απαιτεί διάβασμα και θυσίες. Για να γίνει πάλι κάποιος δικαστής στο Facebook, χρειάζεται απλά ένα πληκτρολόγιο.

Αυτή τη φορά, αφορμή για την καθιερωμένη ανθρωποφαγία στα social media ήταν ένα status το οποίο δημιούργησε κάποιος επιτήδιος ή άσχετος, με βάση το οποίο κάθε χρήστης που το δημοσίευε θα μπορούσε να επηρρεάσει τον αλγόριθμο του Facebook. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το δημοσίευσαν. Ανάμεσά τους και αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι. Και έτσι, ξεκίνησε ένας κύκλος ειρωνικών και χλευαστικών»αντι-δημοσιεύσεων.»

Μερικοί «γνώστες» του αντικειμένου, ξεκίνησαν το κράξιμο. Άλλοι έμειναν σιωπηλοί. Αυτοί όμως που έδωσαν ρεσιτάλ ειρωνίας είναι οι άσχετοι. Ήταν αυτοί που άρχισαν το «character assassination» και το cyber bullying σε όσους δημοσίευαν το συγκεκριμένο status, με την επιβράβευση τους για τα «εύρετρα» και τις «εξυπνάδες» να είναι μερικές δεκάδες likes. Με τους άσχετους δεν μπορώ να θυμώσω. Θα υπάρχουν πάντα. Με τους «σχετικούς» θυμώνω.

Είναι εκείνοι που έχουν μια καλή εξοικείωση με το Facebook, ενώ αρκετοί από αυτούς το γνωρίζουν ακόμα πιο καλά, χρησιμοποιώντας το επαγγελματικά. Όταν αυτοί οι άνθρωποι λοιδωρούν όσους δημοσίευσαν το status περί αλγορίθμου, πολύχρωμα λαμπάκια ανάβουν στο κεφάλι μου. Είναι εξωφρενικό να προσπαθείς να αναδείξεις την γνώση σου, λοιδωρόντας τους άλλους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν μεγάλωσαν με τα social media, έχουν μικρή εξοικείωση με την τεχνολογία και τα νέα μέσα, και που χρησιμοποιούν το Facebook μην έχοντας βαθιά γνώση της τεχνικής του λειτουργίας.

Όταν κατέχεις κάτι καλά, τότε το αντιμετωπίζεις με σεβασμό και προσπαθείς να μοιραστείς τη γνώση σου γύρω από αυτό. Δεν λοιδωρείς απο θέση ισχύος όσους κάνουν λάθη. Αντίθετα, κάνεις τα πάντα για να προσπαθήσεις να εξοικειώσεις όσο το δυνατόν περισσότερους με το αντικείμενο. Κάτι που κανένας facebookικός δικαστής δεν έκανε στην περίπτωση του status για τον αλγόριθμο.

Ο εύκολος δρόμος είναι η αυταρέσκεια και το μάζεμα μιας χούφτας likes από τον ψεύτικο «θρόνο» ενός digital marketeer ή ενός «digitalάνθρωπου». O δύσκολος είναι να πάρεις από το χέρι τους 50άρηδες και να τους μάθεις τα βασικά για τα social media.

Ο καθένας διαλέγει σε τι μπορεί να ανταποκριθεί.

Διαβάστε Περισσότερα