Τα Στατιστικά Του Πρώτου Κύματος Κορoνοϊού Στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός μπήκε βίαια και απροσδόκητα στις ζωές μας στα τέλη Φεβρουαρίου, κλείνοντας μας λίγες εβδομάδες αργότερα στα σπίτια, με όλη την παραγωγική δραστηριότητα να καταρρέει στη δίνη του. Η ενημέρωση για τον ιό είναι καταιγιστική, με τον όγκο της πληροφορίας να είναι τεράστιος. Κάθε μέρα ακούμε στην τηλεόραση αριθμούς και νέα στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν οπτικοποιηθεί.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε διαδραστικά γραφήματα που αφορούν στην έξαρση του κορoνοϊού στην Ελλάδα και τα οποία ανανεώνονται σε καθημερινή βάση. Πηγή των δεδομένων είναι τα επίσημα δελτία τύπου που εκδίδει ο ΕΟΔΥ, οι τηλεοπτικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα, καθώς και μία βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει το John Hopkins University.

Τα παρακάτω γραφήματα θα ανανεώνονται καθημερινά, ενώ θα υπάρξει προσπάθεια για εμπλουτισμό της σελίδας με νέα στοιχεία. Τονίζεται, τέλος, πως δεν θα υπάρχει καμία προσπάθεια δημοσιογραφικής ανάλυσης στα δεδομένα, παρά μόνο παράθεση τους.

 


Σημαντικές διευκρινίσεις: Τα παραπάνω διαδραστικά γραφήματα έχουν αντλήσει στοιχεία από δελτία τύπου του ΕΟΔΥ και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και όχι από επίσημα datasets του Υπουργείου Υγείας. Για αυτό τον λόγο, ενδέχεται να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στα στοιχεία.

Επίσης, τα στοιχεία του John Hopkins University αντλούνται από τα datasets που έχει μεταφορτώσει το πανεπιστήμιο στο GitHub. Στα συγκεκριμένα datasets, οι αριθμοί των χρονοσειρών για την Ελλάδα δεν είναι πλήρως ανανεωμένοι με σημερινά δεδομένα και για τον λόγο υπάρχει παρέμβαση και επικαιροποίηση τους με τα στοιχεία που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο κ. Τσιόδρας.

Για οποιαδήποτε ένσταση, ιδέα ή διόρθωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Facebook, το Twitter ή στο yannis@karamagalis.com. Τέλος, οποιοδήποτε ενημερωτικό website το επιθυμεί, μπορεί να ενσωματώσει τα παρακάτω γραφήματα στα κείμενα του, ελεύθερα και δωρεάν.