Οι Αριθμοί Πίσω Από την «Αύξηση Της Απασχόλησης»

«Η Ανεργία μειώνεται», «η απασχόληση κινείται σε ανοδικά επίπεδα», «η αγορά εργασίας ξαναβρίσκει τον βηματισμό της».

Αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούγονται από βουλευτές της συγκυβέρνησης καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα και που αναπαράγονται από φιλοκυβερνητικά sites, blogs και εφημερίδες. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ δείχνουν πως όντως υπάρχει μια μείωση της ανεργίας και πως η απασχόληση αυξάνεται.

Πως αυξάνεται όμως;

Θέλησα να ψάξω πιο βαθιά το ζήτημα της απασχόλησης, να βρω τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. O πιο ασφαλής τρόπος να βρω αξιόπιστα στοιχεία είναι μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μίας δημόσιας βάσης δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, που μετράει την απασχόληση σε μηνιαίο επίπεδο. Εάν δεν το γνωρίζατε, μπορείτε να διαβάσετε για αυτό, εδώ.

Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι τα εξής:

Η απασχόληση αυξήθηκε τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια αυξήθηκαν οι προσλήψεις, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα νούμερα κρύβονται άλλα επιμέρους νούμερα που μαρτυρούν δυσάρεστες αλήθειες. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ χωρίζονται σε προσλήψεις «πλήρους απασχόλησης», «μερικής απασχόλησης» και «εκ περιτροπής απασχόλησης». Η αύξηση στο σύνολο των προσλήψεων κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οφείλεται στην κατακόρυφη άνοδο των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

To ακόμα πιο ενδιαφέρον; Από το 2014, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ξεπερνούν τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Για το 2017, το 54,9% των νέων προσλήψεων ήταν προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Με απλά λόγια, πάνω από 1 στις 2 προσλήψεις το 2017, δεν ήταν για εργασία πλήρους απασχολησης.

Δεν ξέρω ποια ανάπτυξη έρχεται με τους μισούς νέους εργαζομένους να πληρώνονται με κάτω από 500 ευρώ/μήνα.